• Šta bi trebalo da izbegavate ukoliko imate hiperaktivnu bešiku?

    Šta bi trebalo da izbegavate ukoliko imate hiperaktivnu bešiku?

    Kofein – je diuretik i podstiče izbacivanje vode kroz urin. Ograničite unos kofeinskih pića.

    Alkohol – deluje kao diuretik i povećava proizvodnju urina.

    Začinjena hrana – može stvoriti brojne iritacije.

    Agrumi – nadražuju bešiku i mogu izazvati bolno uriniranje.

     1114
  • Salsa ili Salsa?

    Salsa ili Salsa?

    Podaci o salsi (sosu) mogu se pronaći još u zapisima Acteka, Maja i Inki. Španci su prvi susret sa salsom imali prilikom osvajanja Meksika 1519-1521 godine od kada se i računa nastanak Salsa sosa.
    Danas postoje mnoge varijante ovog sosa, poznatiji su Salsa roja, Pico de gallo, Guacamole itd.

    Salsa ples je postao popoularan 1970tih u Nju Jorku kao ples koji je evoluirao iz starijih plesova kao što su Son, Son Montuno, Cuban Cha Cha Cha i Cuban Mambo koji su u to doba bili veoma popularni u Kubi i Latinskoj Americi.

    Ono što povezuje obe salse je činjenica da je svaka na svoji način "hot&spicey".

    Recepte za razlčite salse možete naći na našem portalu. A ukoliko ste ljubitelji Salsa plesa posetite Belu Crkvu 26.06.2015 jer se tamo već tradicionalno treću godinu za redom pravi najveća Salsa žurka na otvorenom. Pored žurke i nastupa fenomenalog benda Salsa y Punto, ove godine je obezbeđen i Salsa voz iz Beograda preko Pančeva i Vršca. Takođe biće organizovane i besplatne radionice Salse i ostalih karipskih plesova za početnike. U nastavku teskta možete pogledati video snimak kako je izgledalo prošle godine. Uživajte!

    A u isčekivanju karnevala isprobajte i recepte za Salsa roja, Pico de gallo i Guacamole.

     2117
  • Zanimljiva priča za sve ljubitelje pereca

    Zanimljiva priča za sve ljubitelje pereca

    Iako je pravo poreklo pereca i dalje misterija, legenda kaže kako je prva verzija ovog peciva nastala još 610. godine u Italiji. Naime, tada su italijanski monasi svojim studentima kao obrok davali pečeno testo u obliku ruku prekrštenih preko ramena, što je tada bila tradicionalna poza tokom molitve. Uostalom, neki tvrde kako su se perece prvenstveno zvale "bracellae" što na latinskom znači "mala ramena".

    Takođe, ako malo bolje pogledate, svaka pereca ima tačno tri rupe, koje predstavljaju sveto trojstvo (oca, sina i svetog duha). Još jedna zanimljivost ide u prilog ovoj priči: kako su perece tada bile pravljene samo od vode, brašna i soli, one su bile savršno jelo za vreme posta, koji je tada u sedmom veku bio takoreći obavezan.

    Tokom srednjeg veka, perece su bile i simbol dobre sreće, dugog života, prosperiteta i ljubavi (na primer, u Švajcarskoj ni jedno venčanje nije moglo da prođe bez pereca, a u Nemačkoj su deca za novogodišnju noć nosila ovo pecivo oko vrata kako bi im donelo sreću tokom predstojeće godine).

    A danas? Pa, ne možemo baš reći da se i u današnjem modernom dobu perecama pripisuju neka magična svojstva i simboli. Ali čik probajte da nađete neku pekaru koja ih ne proizvodi :) Ako je verovati legendi, dobre, stare perece pune naše zahtevne stomake već 14 vekova, a čini nam se da će to raditi još dugo, dugo....

     3197
  • Emeril Lagasse

    Emeril Lagasse

    Poznat je kao domaćin uspešne kulinarske emisije "Emeril Live", kao vlasnik desetina luksuznih restorana, ali i po sjajnom smislu za humor, zahvaljujući kojem gledaoci sa nestrpljenjem očekuju nove epizode njegove emisije.

    Emeril je rođen 15. oktobra 1959. godine u Masačusetsu. Talenat za kuvanje nasledio je od majke Hilde koja je radila u lokalnoj pekari, a nakon završene škole gastronomije, neko vreme radi kao glavni kuvar u čuvenom restoranu Commander's Palace. 1990. konačno otvara svoj prvi restoran u Nju Orleansu - Emeril's, a zanimljivo je to da je toliko bio posvećen ovim restoranima da je čak njegova prva supruga Elizabeta zatražila razvod braka, jer je kuvao i po 18 sati dnevno.

    S obzirom na to da je Emeril portugalsko - francuskog porekla, ni ne čudi to što meni ovog njegovog restorana čini spoj fransuske, španske, karipske, azijske i portugalske kuhinje. Poveden uspehom Emeril's - a (proglašen je najboljim novim restoranom od strane časopisa Esquire), već 1992. godine otvara novi restoran NOLA, a godinu dana kasnije objavljuje i svoj prvi kuvar, Emeril's New New Orleans Cooking. Ovaj kuvar je bitan po tome jer u njemu prvi put na vrlo kreativan način razotkriva čari kreolske kuhinje. (Za one koji ne znaju, kreolska kuhinja podrazumeva spoj evropske, afričke, karipske i indijske kuhinje).

    Emeril je poznat i po tome što ima i svoju liniju pasta soseva, marinada, salata, začina, kuhinjskih noževa, tiganja, električnih uređaja....veliki je filantrop i njegova humanitarna organizacija je do sada prikupila preko šest miliona dolara pomoći za siromašnu decu širom sveta.

    Danas se za njegove restorane se može reći da su tematski - u nekima se može naći pretežno italijanska hrana, u nekima azijska ili portugalska, a u nekima se služi isključivo meso spremljeno na razne načine. No, jedno je sigurno - ni jedan njegov recept ne ostavlja ravnodušnim! Ako i Vi želite da isprobate neki specijalitet koji je Emeril osmislio, posetite njegov zvanični sajt emerils.com na kojem ćete naći pregršt sjajnih ideja za pripremu sledeće gozbe.

     1854
  • Kako se rešiti suve i oštećene kose?

    Kako se rešiti suve i oštećene kose?

    Održavanje kose ne mora koštati čitavo bogatstvo kao što ste možda mislili- Pokušajte sledeće:

    Kokosovo ulje: sadrži mnoštvo masnih kiselina, podstiče rast i sjaj kose. Nanesite ulje na krajeve i ostavite da odstoji najmanje sat vremena, pre samog šamponiranja.

    Sardine: konzumirajte ih što redovnije jer su bogate omega 3 masnim kiselinama i održavaju kosu i kožu mekom, elastičnom, a kalcijum im pruža jačinu.

     1084
DInstani grašak i lepljivi pirinač: jednostavno, brzo, neobično i ukusno.
Brza i jednostavna poslastica.
Za doručak, za večeru, izbor je vaš.
Doručak, užina, večera. 
Fina okrepljujuća čorba.
Voćni sok prepun vitamina.
Strana 3 od 1720