• Saveti za topljenje čokolade

    Saveti za topljenje čokolade

    Sitno iseckanu čokoladu u izdvojenoj posudi zaronite u lonac sa niskim nivoom zagrejane vode. Lagano mešajte čokoladu dok ne počne da se topi. Vodite računa o pari koja može loše uticati na teksturu čokolade čak i ukoliko dođe u kontakt sa samo nekoliko kapljica vode. Izvadite posudu iz lonca kada je tri četvrtine čokolade istopljeno. Ukoliko pregrejete čokoladu dobićete zrnastu strukturu. Imajte na umu da se mlečna i bela čokolada brže tope zbog čvrstih materija mleka. Kako bi smesa bila homogena, preporuka je da koristite silikonsku lopaticu.

     112
  • Kako očistiti radnu površinu od brašna?

    Kako očistiti radnu površinu od brašna?

    Ukoliko priprema hrane uključuje upotrebu brašna, unapred ste spremni na haos u kuhinji. Vrlo dobro znate da bi trebalo da izbegavate vodu prilikom čišćenja jer ćete doslovno napraviti smesu koja vam može poslužiti kao lepak. Voda aktivira skrob u brašnu, što ga čini lepljivim. Ukoliko se osuši i skori, gotovo je nemoguće očistiti ga. Najbolji način za čišćenje brašna? Prilično je jednostavno. Koristite špatulu, tvrđi komad papira kako biste sakupili na gomilu što više brašna. Izbegavajte sunđer jer nećete moći da ga očistite, umesto njega koristite papirni ubrus i pokupite ostatak.

     145
  • Kako postaviti rešetke rerne u zavisnosti od potreba?

    Kako postaviti rešetke rerne u zavisnosti od potreba?

    Ukoliko koristite klasičnu rernu, posude će se različito zagrevati u zavisnosti od položaja u pećnici. Za najbolje rezultate, upoznajte se sa radom vaše rerne i utvrdite idealan položaj posuda u zavisnosti od toga šta je na meniju! Pećnice sa grejnim elementima na vrhu, dnu i začelju, sa ventilatorom za cirkulaciju vrućeg vazduha funkcionišu drugačije.

    Sredina pećnice je najbolja za ravnomerno pečenje. Namirnice koje zahtevaju jače pečeno dno trebalo bi postaviti u donjoj trećini pećnice – pojedine kore za kolače, povrće... Postavljanje posuda u gornju trećinu pećnice, daće za rezultat jače pečen površinski sloj.

     154
  • Saveti za pečenje piletine kojih se ne morate pridržavati

    Saveti za pečenje piletine kojih se ne morate pridržavati

    Postoje jela čiju pripremu ne bi trebalo komplikovati jer sama po sebi ne zahtevaju više od usredsređenosti na nekoliko uobičajenih saveta. Jedno od takvih jela je i pečena piletina. Sigurno ste dobijali najrazličitije savete za to kako da tretirate meso pre i nakon pečenja, da bi piletina bila što ukusnija. Navešćemo vam nekoliko kojih se ne morate pridržavati jer nemaju naročit uticaj na kvalitet i ukus mesa.

    Začinite piletinu solju i ostavite da odstoji – nepotreban korak koji može dovesti do toga da meso ima sunđerastu teksturu.

    Pecite meso u zasebnoj posudi zarad očuvanja ukusa i teksture – ne libite se da piletini dodate krompiriće, ili drugo omiljeno povrće, soseve ili premaze. Možete jedino uticati na bogatstvo ukusa.

    Dodajte puter ili ulje – potpuno nepotrebno. I bez toga, uz prisustvo vode, meso će ostati kompaktno, a kožura će biti hrskava.Učestalo prevrćite meso tokom pečenja – ne morate sve dok kožura ne postane zlatno braon. Čak će se i onda meso ravnomerno ispeći.

     122
  • Soja sos: čuvati u frižideru ili ne?

    Soja sos: čuvati u frižideru ili ne?

    Mnogi proizvođači na etiketama soja sosa imaju jasnu naznaku: „Čuvati na hladnom nakon otvaranja.“ Ipak, u mnogim restoranima primetićete soja sos na svakom stolu. U čemu je stvar? Našli smo odgovor! Soja sos se neće pokvariti ukoliko ga čuvate na sobnoj temperaturi, osim što će sačuvati svoj ukus i svežinu mnogo duže ukoliko ga odložite u frižider.

     95
I lepo i dekorativno.
Kiflice sa viršlom ili kobasicom, jednako su ukusne!
Strana 4 od 1188