• Primena sirćeta

    Primena sirćeta

    Evo nekoliko saveta kako da iskoristite sirće!

     8987
  • Višestruka korist komorača

    Višestruka korist komorača

    Brojne su medicinske i kulinarske primene komorača. Koristi se kao dodatak osveživačima, pastama za zube, desertima, a značajan je u borbi protiv respiratornih i digestivnih poremećaja. Preporučuje se u lečenju anemije zbog visokog sadržaja gvožđa. U Indiji se konzumira nakon obroka kako bi olakšao varenje i eliminisao loš zadah. Stimuliše sekreciju digestivnih i želudačnih sokova, pa se koristi i kao glavni sastojak mnogih predjela. Seme komorača, posebno u prahu, može delovati kao laksativ. Bogat je vlaknima, pa samim tim redukuje „loš“ holesterol koji je glavni uzrok srčanih problema. Jača imuni sistem zbog prisustva vitamina C, a koristi se i za ublažavanje menstrualnih bolova zbog svog umirujućeg dejstva.

     1176
  • Kako pravilno čuvati drvene varjače?

    Kako pravilno čuvati drvene varjače?

    Drvene varjače možete prati ručno – u toploj vodi sa malo deterdženta, zatim ih uvek odložite da se dobro osuše.

    Izbegavajte potapanje varjača u prljavoj vodi – najbolje je da ih operete odmah nakon korišćenja.

    S vremena na vreme, premažite varjače zagrejanim maslinovim uljem, a zatim ih ostavite na dva do tri minuta u zagrejanoj prećnici na 350 stepeni. Ovaj trik će vam pomoći da sačuvate drvo od truljenja i pucanja.

    Otkrićemo vam još jedan kuvarski trik! Svaki put kada pripremate testeninu i kada ona provri, položite varjaču preko lonca – pomaže sprečavanju vezivanja testa.

    Ukoliko na varjači nakon pranja primetite mrlje ili osetite neprijatan miris – premažite je uljem, ostavite je i preko noći. Sutradan uklonite višak neapsorbovanog ulja uz pomoć papirnog ubrusa. Varjaču isperite i spremna je za ponovno korišćenje!

     2676
  • Šta ima za večeru? Džigerica!

    Šta ima za večeru? Džigerica!

    U mnogim kulturama iznutrice smatraju delikatesom, dok se mnogi ljudi naježe od samog pomena unutrašnjih organa kao izvora hrane. Npr. u Škotskoj ćete lako naći hagis, slani puding napravljen od, između ostalog, ovčijeg srca, džigerice i pluća. U Francuskoj, guščija pašteta je delikates koji se ne propušta.

    Medicinski eksperti (kao i naše bake), prepoznaju dobre strane džigerice - 100 grama ovog organa sadrži oko 160 kalorija, 4,5 grama masti i neverovatnih 25 grama proteina. Osim toga, džigerica je dobar izvor bakra, folne kiseline, gvožđa i kompleksa B vitamina, kao i veoma visoke koncentracije vitamina A. Zapravo, koncentracija vitamina A je toliko visoka da se preteranom konzumacijom ovog organa može doći do hipervitaminoze A, koja izaziva mučninu, promene na koži i kosi, oticanje i probleme u trudnoći. Ako se jede u ograničenim količinama, korisi se kao tretman za anemiju.

    U poslednje vreme vodi se debata u vezi sa bezbednošću, jer se džigerica ponaša kao filter koji treba da pročisti organizam životinje, a životinje se sve češće kljukaju hormonima koje ljudi posle unose u svoj organizam u mnogo većoj količini od poželjne.

    Sve u svemu, savet je kao i uvek isti - budite umereni!

     2270
  • Upoznajte sjajnu Anu Roš - šefa kuhinje porodičnog restorana "Hiša Franko" iz Slovenije

    Upoznajte sjajnu Anu Roš - šefa kuhinje porodičnog restorana "Hiša Franko" iz Slovenije

    Ana Roš radi u porodičnom restoranu u Kobaridu, malom gradu u Sloveniji. Restoran su opremili roditelji njenog muža Valtera, koji je pretežno zadužen za vina. Kobarid je okružen planinama, a gleda i na Jadransko more zbog čega su riblji specijaliteti obavezna stavka na meniju restorana. Pored kuvanja, Anino najveće zadovoljstvo su egzotična putovanja zahvaljujući kojima nalazi novu inspiraciju u pripremi svojih specijaliteta.

    Jela su prepoznatljiva po intezivnim ukusima, kombinaciji neobičnih začina i boja. Iako živi i radi u malom mestu opasanom planinama, Ana ima sjajnu reputaciju širom sveta. Učestvovala je na brojnim projektima, kuvala sa velikim zvezdama, bila je gostujući šef kuhinje u restoranu "Grand Fooding" u Njujorku, a imala je i čast da potpuno preuzme kuhinju u restoranu "Hangar 7" u Salzburgu. Njeni počeci u "Hiši Franko" bili su, kako Rosova tvrdi, puni grešaka. Izgubili su većinu gostiju i usledile su finanskijske borbe za opstanak restorana. Odlučila je da putuje kako bi brojna iskustva i novostečeno znanje mogla da primeni u porodičnom restoranu. Skoro 20 godina kasnije, stekla je ugled i oživela domaće prizvode koja je uvrstila u brojna jela, na primer: hmelj ravioli sa mozgom jareta. "Putovanja su uticala na moju radoznalost, što je prouzrokovalo slobodu stvaranja. Što sam bila kreativnija, gosti su bili srećniji", napominje Ana Roš.

    Svesna je da priliv gastronomskih istraživačkih putnika doprinosi turizmu ali i poseti okolnim restoranima. Želi da pokaže najbolje što njena zemlja nudi ali i da oprezno i mudro koristi svoju slavu. "Hiša Franko je naš dom. Nemamo investitore, poslovne partnere, sponzore... Šta god da radimo, radimo na sopstvenu odgovornost i živimo sa tim. " Trebalo bi napomenuti da je Ana Roš napustila studije diplomatije i posvetila se kuvanju zbog porodične tradicije njenog muža. "Možete biti talentovani, ali talenat čini 30 odsto uspeha. Sve se svodi na motivaciju. Mogla sam doživeti neuspeh i kao šef kuhinje i kao roditelj, ali sam našla motivaciju i kreativnost i kao šef i kao roditelj."

     1854
Slatke štanglice sa dve kore.
7795
Rolat od keksa i kokosovog brašna koji se ne peče.
2814
Stari, provereni i ukusni recept!
2949
Jedan interesantan i neobičan recept za domaću mini tortu!
4671
Interesantno predjelo sa punjenim jajima.
4119