• Mineralima protiv grčeva u nogama

    Mineralima protiv grčeva u nogama

    Grčevi u mišićima mogu biti rezultat dehidracije i male količine elektrolita. Natrijum, kalijum, magnezijum i kalcijum su primarni minerali koji takođe funkcionišu kao elektroliti u vašem telu. Elektroliti terete jonske čestice koje prenose električne signale važne za održavanje normalne funkcije nerava, srca i mišića. Nedostatak elektrolita povećava rizik od bolova u nogama.

    Bol u nozi može biti lokalizovan na određenom mestu, a može i da se emituje iz jednog regiona u drugi. Grč u nozi obično dolazi iznenada, a kontrakcija može biti u rasponu od blage do teške neprijatnosti, na kraći ili duži vremenski periodu.

    Kako biste uspostavili balans kada su elektroliti u pitanju, preporučuju se namirnice bogate mineralima. Nizak nivo magnezijuma i kalcijuma može dovesti do ukočenosti, blagog peckanja, grčeva i mišićnog zamora.

    Pijte dosta tečnosti za održavanje hidratacije. Jedite sveže voće i povrće, integralne žitarice, pasulj kako biste održali ravnotežu elektrolita. U slučaju ozbiljnog bola u nozi, potražite pomoć lekara.

     1997
  • Šargarepa

    Šargarepa

    Šargarepa potiče iz Avganistana, a koristi se u celoj zemlji. Pored narandžaste postoji purpurna, bela i žuta ali one su nastale veštačkim uzgajanjem. Konzumira se sveža, kuvana, konzervirana, šušena... Sadrži beta-karoten (zato i ima narandzastu boju) koji se uz pomoć žučne kiseline u crevima metabolizira u vitamin A. Takođe sadrži vitamine B i C, minerale, antioksidanse...
     24227
  • Upotreba ulja tartufa

    Upotreba ulja tartufa

    Ulje tartufa nudi brojne zdravstvene koristi uključujući njegovu sposobnost da smanji holesterol, rizik od dijabetesa, poboljšava cirkulaciju i jača imuni sistem. U zavisnosti od vrste ulja tartufa koje koristite, različite zdravstvene koristi će vam biti dostupne.

    Tartufi su vrsta pečurke koja je vrlo cenjena i poznata po svojoj retkosti i jedinstvenom ukusu u ishrani. Poznati su kao jedna od najskupljih namirnica. Važno je napomenuti da mnoga ulja tartufa prisutnih na tržištu ne pružaju nikakve zdravstvene pogodnosti već se koriste samo zbog arome.

    Ulje tartufa je bogato mononezasićenim mastima, pa smanjuje nivo holesterola. Imajući u vidu da tartufi poseduju jake antiinflamatorne osobine, ulje se koristi za bolove u zglobovima ali i protiv respiratornih infekcija i iritacija kože. Smanjuje nivo šećera u krvi, pa je idealan za dijabetičare.

    Ipak, vodite računa i o potencijalnim neželjenim efektima.

    Može izazvati hipotenziju, hipoglekimiju ili dijareju i mučninu ukoliko se konzumira u velikim količinama.

     3250
  • Veliki čičak – lek tradicionalne kineske medicine

    Veliki čičak – lek tradicionalne kineske medicine

    Koren velikog čička vekovima je korišćen u tradicionalnoj kineskoj medicini. Istraživači američkih univerziteta rade na kliničkim studijama kako bi dokazali sve njegove zdravstvene koristi. Studija iz 2014. godine otkrila je da koren velikog čička značajno snižava nivo šećera u krvi kod miševa. U kineskoj medicini koristi se za lečenje prehlade, bolnog grla, infekcija... Koren biljke deluje kao diuretik. Pomaže pri uklanjanju viška vode iz tela. Antioksidanti suzbijaju slobodne radikale koji oštećuju ćelije i tkiva. Koren velikog čička bogat je vlaknima. Dostupan je kao čaj, prah, pilula...

     1134
  • Prednosti upotrebe staklenog posuđa za odlaganje hrane

    Prednosti upotrebe staklenog posuđa za odlaganje hrane

    Stakleni kontejneri za skladištenje su najbolji izbor! Staklo ne proizvodi štetne materije poput plastike. I druge alternative, kao što su limene kutije mogu ispustiti toksične materije u vašu hranu I uzrokovati brojne zdravstvene tegobe. Jedini rizik kod stakla je – lomljenje. Pogotovo kada je staklo izloženo visokoj temperaturi. Posude od stakla su bezopasne po životnu sredinu I mogu se u potpunosti reciklirati. Plastični materijali vremenom degradiraju, deformišu se ili postaju krhki. Staklene posude je mnogo lakše čistiti I održavati, bilo ručno ili u mašini za pranje sudova. Zamrzavanje ili izlaganje toploti u mikrotalasnoj pećnici neće ograničiti životni vek staklenog posuđa.

     1466
Domaća piza sa svežim paradajzom.
3257
Jako ukusan i brz kolač kad upadnu nenajavljeni gosti... dok se kuva kafica, za tren oka je gotov.
7004
Možete ih premazati šećernom glazurom, uvaljati u prah šećer ili jednostavno ostaviti tako. Ja volim ovako, jer se bolje oseća ukus začina...
5693
Odlično! Ako volite ljuto, stavite ljute paprike.
15723
Lokumiće možete služiti uz sir, ovde je sarski, ili bilo koji drugi, kao i uz džem ili po želji.
4656