• Bundeva

    Bundeva

    Bundevu (lat. Cucurbita pepo) svi znamo kao tradicionalni simbol čuvene Noći veštica, a njene semenke su omiljena grickalica omladine širom sveta. No, narandžasti, mesnati deo ove biljke (koji je dobio boju zahvaljujući beta karotenu) nekako kao da je zapostavljen, a može se koristiti u ishrani na zaista mnoge načine, a ne samo kao dekoracija.

    Ovo jesenje povrće spominje se još u Starom zavetu, koristili su ga još i Stari Egipćani, a u Evropu je došlo kada su ga Španci preneli iz Meksika.

    Slatkasti, mesnati deo bundeve upravo zbog beta karotena pomaže u lečenju psorijaze, a ako imate kožu sklonu aknama možete ublažiti stanje tako što ćete plod bundeve iskoristiti za pravljenje jednostavne maske za lice. Ovo povrće je i odličan diuretik, smiruje nadražen želudac i creva, čuva bubrege i smanjuje upale žuči. Pored toga, bundeve sadrže i niz drugih korisnih vitamina kao što je vitamin C.

    Posebno su zdrave semenke bundeve, jer sadrže ogromnu hranljivu vrednost i oblijuju belančevinama i ugljenim hidratima, kao i gvožđem, kalijumom i kalcijumom.

    Što se tiče recepata, od bundeve možete praviti ukusan pire, možete je pohovati, sitno iseckati i kuvati u čorbi, a bundevu možete i uzduž narezati, izbaciti deo sa semenkama i puniti sirom ili drugim povrćem i tako ispeći u rerni. Odlično se slaže sa začinima kao što su peršun, majčina dušica i lovorov list, a ako odlučite da napravite slatku pitu od bundeva, obavezno dodajte i malo cimeta, sigurno nećete pogrešiti.

     2002
  • Energetske i hranljive vrednosti: krompir

    Energetske i hranljive vrednosti: krompir

    Krompir je vrsta biljaka skrivenosemenica i pripada porodici pomoćnica. Poreklom je iz Južne Amerike, sa Anda. U Evropu su ga doneli Španci sredinom 16. veka. Višegodišnja je, zeljasta biljka i poseduje podzemno stablo po tipu krtole. Listovi su perasto deljeni i postavljeni su naizmenično. Obratite pažnju na energetske i hranljive vrednosti ovog povrća koje je nepravedno proglašeno za "povrće praznih kalorija".

    Energetska vrednost (na 100 g): 77 kcal

    Ugljeni hidrati: 17,49 g

    Proteini: 2,05 g

    Masti: 0,10 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 2,1 g

    Niacin: 1,061 mg

    Pantotenska kiselina: 0, 279 mg

    Vitamin A: 2 µg

    Vitamin B3: 1,1 mg

    Vitamin B4: 12,1 mg

    Vitamin C: 19,7 mg

    Vitamin E: 0,01 mg

    Vitamin K: 2 µg

    Natrijum: 6 mg

    Kalijum: 421 mg

    Kalcijum: 12 mg

    Gvožđe: 0,81 mg

    Magnezijum: 23 mg

    Mangan: 0,153 mg

    Fosfor: 57 mg

    Cink: 0, 30 mg

     1512
  • Energetske i hranljive vrednosti: origano

    Energetske i hranljive vrednosti: origano

    Origano je samonikla mediteranska biljka koja važi za jednu od najlekovitijih na svetu. Postoje 52 vrste origana, a Turska je njegov glavni izvoznik. Poznat je po snažnim antivirusnim, antibakterijskim, antiseptičkim, antioksidativnim svojstvima - jednostavno, prirodni antibiotik. Podstiče rad organa za varenje, a utiče na izbacivanje nagomilane sluzi na disajnim organima. Njegova antigljivična svojstva mogu sprečiti brojne infekcije.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 306 kcal

    Ugljeni hidrati: 64,4 g

    Proteini: 11 g

    Masti: 10,25 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 42,8 g

    Niacin: 6,22 mg

    Vitamin A: 6903 IU

    Vitamin C: 50 mg

    Vitamin K: 621 µg

    Natrijum: 15 mg

    Kalijum: 1669 mg

    Kalcijum: 1576 mg

    Gvožđe: 44 mg

    Magnezijum: 270 mg

    Cink: 4,43 mg

     1532
  • Saksijsko uzgajanje bilja: kim

    Saksijsko uzgajanje bilja: kim

    Ova začinska biljka je najosetljjivija na svetlost jer ukoliko je nema dovoljno, kim neće obrazovati cvetne stabljike. Veoma sporo raste, pa je neophodno sejati ga u rastresitoj i vlažnoj zemlji. Na dno saksije potrebno je staviti i malo kamenja. Veoma je otporan na niske temperatura, dok mu je leti neophodno redovno zalivanje.

     533
  • Food Matters

    Food Matters

    "Neka ti hrana bude, a lek tvoja hrana" je Hipokratova poruka, osnivača moderne medicine koja je na neki način pretočena u ovaj izvanredan dokumentarni film u produkciji i režiji Džejmsa Kolkuna i Karla Ledesme. Film "Hrana je važna" bavi se zdravstenim stanjem građana SAD-a. Svake godine milijarde se dolara troše na razna istraživanja čiji bi rezultat trebalo da budu novi lekovi koji će uspešno lečiti hronična oboljenja. Uprkos sve modernijim lekovima činjenica je da sve veći broj građana oboljeva od hroničnih bolesti. Odvažna filmska ekipa uputila se da istraži zašto je to tako. Kako se radnja odvija uviđa se da je Hipokratova poruka veoma istinita i da je većina hroničnih oboljena uzrokovana upravo lošom ishranom. Pogledajte ovaj dokumentari film i sami se uverite kako su pojedinci promenom režima ishrane uspeli da pobede razna hronična oboljenja.

    Na zvaničnom YouTube kanalu produkcije možete pogledati dosta zanimljivog video materijala (Food Matters - Official You Tube Channel).

     7397
Obavezno jelo na slavljima. Možete napraviti veću količinu i zamrznuti. Biće još ukusnija!
2513
Ukusna kupus salata sa crvenom paprikom i kiselim krastavčićima.
4132
Zdrava salata od crne rotkve.
7434
Idealna za hladne dane!
3508
Pita sa domaćim korama.
2260
Uz čašu jogurta, za doručak.
2493