• Rotkvice kao čistači krvi i bubrega

    Rotkvice kao čistači krvi i bubrega

    Rotkvice se koriste kao hrana i lek još od Rimskog carstva. One pripadaju istoj porodici kao kelj, brokoli i kupus.

    Dobrih strana rotkvice ima zaista mnogo - ekstremno nizak broj kalorija, nepostojanje masti, mnogo vlakana, folne kiseline, magnezijuma, kalijuma, bakra, kalcijuma, mangana i vitamina C i B.
    Ne možete pogrešiti sa ovim povrćem, kada se sitno isecka dobra je u salatama, a može se dodati i supama ili paprikašima.

    Ovo povrće se bori protiv raka, a visok procenat vlakana čini ga posebno delotvornim u borbi protiv raka debelog creva. Ako imate problema sa disanjem, rotkvice su prirodan lek za to. Vlakna, vitamini i minerali koji se nalaze u rotkvici pametan su izbor za kardiovaskularno zdravlje. Osim toga, pankreas, bubrezi i jetra se lakše čiste. Povrh svega toga, pomažu u gubljenju težine, jer dugo drže sitost, uprkos tome što sadrže veoma malo kalorija (svega 19 kalorija u porciji).

    Rotkvice jesu male, ali su sasvim sigurno moćne!

     1992
  • Vakame alge i zdravlje štitne žlezde

    Vakame alge i zdravlje štitne žlezde

    Vakame je smeđa morska alga impresivnih zdravstvenih koristi, bogata je esencijalnim vitaminima i mineralima, a pomaže i u jačanju imunog sistema i pravilnom funkcionisanju organa. Koristi se u medicinske svrhe hiljadama godina, posebno u azijskim zemljama. Možete je dodati u supe, salate i još mnogo toga kako biste napravili ukusne i zdrave obroke. U tradicionalnoj kineskoj medicini korsiti se kod problema sa štitnom žlezdom, za zdravlje želuca, jetre i bubrega. Smatra se da vakama alge pomažu u apsorpciji štetnih toksina u telu. Rani zapisi o tradicionalnoj medicinskoj upotrebi morskih algi kod problema sa žlezdama datiraju još pre oko 2000 godina.

     1194
  • Lidia Bastianich

    Lidia Bastianich

    Lidija Matticchio Bastianich (rođena 21. februara , 1947 u Puli) je američki kuvar, autor, i ugostitelj .
    Specijalizovana je za italijansku kuhinju. U Americi je čest gost u emisijama i takmičenjima posvećenim kuvanju, snimila je i dosta svojih emisija kao na primer: Lidijina Italija. Poseduje nekoliko italijanskih restorana u SAD u partnerstvu sa ćerkom Tanjom Bastianich Manuali i njenim sinom Džoom Bastianich (trenutno ga gledamo u masterchef US) uključujući i restoran osnovan sa bivšim mužem.

    Više podataka o Lidiji možete pronaći na njenom zvaničnom sajtu http://www.lidiasitaly.com a mi ćemo podeliti sa vama par njenih recepata.

    KAPUĆINO SLADOLED TORTA

    Sastojci:

    Za krckavu koru:

    12 čokolade intregralnih keksića (oko 2 1/3 šolje)

    3 kašike šećera

    2 kašike espreso kafe

    prstohvat soli

    5 kašika butera, istopiti i ohladiti

    Fil:

    1 litra sladoleda od kafe

    2 šolje slatke pavlake

    2 kašike šećera

    1 šolja kisele pavlake

     

    Priprema:

    Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pomešajte keksiće, šećer, espreso u prahu i so. Stavite ih u blender, dodajte otopljeni maslac i samo kratko promešajte ( opcija puls).

    Namažite puterom pleh od 20 cm. Utisnite dobro dobijenu smesu da bude izjednačena i pecite oko 10-12 minuta. Ostavite da se u potpunosti ohladi.
    Sladoled izvadite iz zamrzivača da se malo opusti. Za to vreme umutite pavlaku sa šećerom i kiselom pavlakom. Dobijenu koru premažite sladoledom, preko premažite napravljenim kremom i stavite u zamrzivač.

     

    BISKVITI SA RIKOTA SIROM

     

    Sastojci:

    2 ¼ šolje brašna

    1 kašičica praška za pecivo

    prstohvat soli

    1 šolja šećera

    ½ šolje neslanog putera, sobne temperature

    2 velika jaja

    220 grama svežeg Ricotta sira (osušenog)

    ½ kašičice vanile

    2 kašičice limunove kore, kao i 1/4 šolje soka od limuna

    2 šolje prosejanog šećera u prahu

     

    Priprema:

    Zagrejte rernu na 180 stepeni. Prosejte zajedno brašno, prašak za pecivo i so. Sklonite sa strane.

    Umutite velikom brzinom puter i šećer dok masa ne dobije svetlu boju. Smanjite brzinu miksera, dodajte jaja jedno po jedno, dobro umutite. Nakon toga dodajte sir, limonovu koricu i vanilu i dobro umutite. Na kraju dodajte mešavinu brašna i najmanjom brzinom miksera promešajte smesu kako bi se ujedinila.

    Na pleh stavite papir za pečenje i kašikom vadite kolačiće. Pecite oko 20 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih iz rerne i stavite na rešetku da se ohlade. Kada se u potpunosti ohlade napravite glazuru tako što ćete pomešati šećer u prahu sa limunovim sokom. Ukoliko treba dodajte i malo vode ili još šećera. Kolačiće umočite u glazuru i ostavite oko 2h da se ohlade.

     26043
  • Lečenje hipertireoze biljem

    Lečenje hipertireoze biljem

    Hipertireozu karakteriše ubrzan rad štitne žlezde, koja se nalazi u prednjem vratu i tada proizvodi više hormona. Simptomi mogu biti povezani sa ubrzanim lupanjem srca, anksiožnošću, gubitkom težine, nervozom, tremorom, nesanicom, prekomernim znojenjem, promenama raspoloženja, crvenilom u očima... Mnogi istraživači i stručnjaci veruju da neke od biljaka mogu pomoći u suzbijanju oslobađanja hormona štitne žlezde i smirivanju nekih od simptoma.

    Čaj od matičnjaka

    Univerzitet u Merilendu sugeriše upotrebu matičnjaka za simptome povezane sa hipertireozom. Stabilizuje povišen nivo hormona i potpomaže opštu funkciju štitne žlezde. Smatra se umirujućom biljkom i smanjuje osećaj anksioznosti i tremora.

    Kinesko bilje

    Neophodno je konsultovati se sa travarima u potrazi za najboljom kombinacijom kineskog bilja, iako to često nameće i promene u ishrani uz praktikovanje istočne i zapadne medicine. Fokus je na biljkama koje smanjuju ubrzan rad srca i preterano znojenje.

     1933
  • Pohvala sardini

    Pohvala sardini

    Postoji koncenzus među nutricionistima da bismo svi trebali da jedemo manje mesa i više ribe. Za većinu ljudi to znači više tune, lososa ili sl. Međutim, sa tom ribom postoji problem - obe su velike vrste, treba im nekoliko godina za uzgoj, godina tokom kojih se u velikom broju desi da upiju više žive nego što je zdravo, zato postoje nedeljni limiti konzumiranja ove ribe (posebno za decu i trudnice).

    I za ovo postoji rešenje - sardine. Ovi potcenjeni rođaci haringe su nešto što često preskačemo u supermarketu, na sopstvenu štetu.

    Ono što treba da znate o sardinama - mogu se jesti sa sve kostima, obično se jedu iz konzerve (ali mogu se naći i grilovane, posebno u području Mediterana). Zahvaljujući tome što su male i što im se ishrana sastoji od planktona, sardine ne sakupljaju teške metale u sebi.
    Što se hranljivih materija tiče, sardine su hit. Bogate su omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D, vitaminom B12, proteinima (jedna konzerva sardina zadovoljava gotovo polovinu dnevnog preporučenog unosa), njihove mekane kosti pune su kalcijuma.

    Negativno je to što konzervisane sardine sadrže dosta soli i holesterola.

    Imajte ovo na umu sledeći put kad budete krenuli u kupovinu.

     2165
Ukusna torta sa limunom.
3011
Malo drugačiji ali ipak ukusan džem od dinja.
2974
Odličan recept za babuške sa povrćem.
2826
Ukusna zdrava salata sa brokolijem, somborkama i paradajzom.
2610
Jelo koje ne treba posebno opisivati, nezaobilazno u svakoj kuhinji.
17508
Pileća džigerica u kombinaciji sa pasiranim paradajzom.
9947