• Najbolji izvori magnezijuma

    Najbolji izvori magnezijuma

    Crna čokolada – oko 28 grama sadrži 64 mg magnezijuma što čini 16 odsto preporučenog dnevnog unosa. Bogata je bakrom, gvožđem, manganom... Sadrži korisne antioksidante i nutriente koji neutrališu slobodne radikale koji oštećuje vaše ćelije i tkiva.

    Avokado – je neverovatno hranljiv i ukusan izvor magnezijuma. Avokado srednje veličine sadrži oko 58 mg magnezijuma što je 15 odsto preporučenog dnevnog unosa. Bogat je vlaknima koji čine 13 do 17 grama ugljenih hidrata. Povećava osećaj sitosti nakon obroka, a može uticati na smanjenje „lošeg“ holesterola.

    Banane – spadaju među najpopularnije voće na svetu, a između ostalog, poznate su i po visokom sadržaju kalijuma i magnezijuma. Jedna banana u proseku sadrži oko 37 mg magnezijuma, što je 9 odsto preporučenog dnevnog unosa. Ipak, sadrže i šećer i veći broj ugljenih hidrata u odnosu na neko drugo voće.

    Orašasto voće – hranljivo i ukusno! Najviše magnezijuma sadrže bademi i brazilski orasi. Većina je dobar izvor vlakana i mononezasićenih masti, a pokazalo se i da poboljšavaju nivo šećera.

    Mahunarke – bilo da je reč o pasulju, soji, grašku – reč je o izvorima najrazličitijih hranljivih materija, uključujući i magnezijum. Bogate su kalijumom i gvožđem, vlaknima zbog čega povoljno utiču na digestivni trakt.

     1139
  • Višestruka korist komorača

    Višestruka korist komorača

    Brojne su medicinske i kulinarske primene komorača. Koristi se kao dodatak osveživačima, pastama za zube, desertima, a značajan je u borbi protiv respiratornih i digestivnih poremećaja. Preporučuje se u lečenju anemije zbog visokog sadržaja gvožđa. U Indiji se konzumira nakon obroka kako bi olakšao varenje i eliminisao loš zadah. Stimuliše sekreciju digestivnih i želudačnih sokova, pa se koristi i kao glavni sastojak mnogih predjela. Seme komorača, posebno u prahu, može delovati kao laksativ. Bogat je vlaknima, pa samim tim redukuje „loš“ holesterol koji je glavni uzrok srčanih problema. Jača imuni sistem zbog prisustva vitamina C, a koristi se i za ublažavanje menstrualnih bolova zbog svog umirujućeg dejstva.

     1176
  • Šta je to "self-rising" brašno

    Šta je to "self-rising" brašno

    Sigurno ste do sada naleteli na neki recept na netu  gde piše "self-rising" brašno i odsutali jer ste bili ubeđeni da je to još neka specijalna namirnica koju mi nemamo.

     15362
  • Saveti za davaoce krvi

    Saveti za davaoce krvi

    Leto je tradicionalno vreme kada su rezerve krvi na minimumu. Ljudi su na odmoru, uživaju sa svojim porodicama i retko će se setiti nečeg kao što je poseta bolnici radi davanja krvi. Ako pak niste jedna od tih osoba, već ste isplanirali da i sada iskažete svoju humanost, evo nekolicine saveta koje bi trebalo poštovati.

    Nemojte davati krv na prazan stomak, već pokušajte da date krv u roku od dva sata od obroka.

    Ako ste na dijeti, konzumirajte veće količine proteina i povrća dan pre donorstva.

    Krv je većinom voda, tako da pijte što više vode da biste nadoknadili izgubljenu tečnost.

    Jedite hranu bogatu gvožđem pre i posle dana kada dajete krv, kako biste pomogli telu u stvaranju novih krvnih ćelija. Gvožđe se najbolje apsorbuje iz mesa i ribe.

    Odbijte slatkiše koje vam obično daju posle donacije krvi, već se odlučite za voće ili jogurt, jer su oni izvori šećera koji se lakše razgrađuje. Šljive i sok od šljiva su posebno dobar izbor, jer sadrže i gvožđe.

     5757
  • Kakvog je ukusa fermentisana kafa?

    Kakvog je ukusa fermentisana kafa?

    Tokom kontrolisanog fermentacionog procesa, pet mikroba uklanja gorke “note” u kafi. Nakon pečenja, procesa koji uništava sve mikrobe, zrna kafe su aromatičnija i manje gorka.

     904
Mekani jednostavni sitni kolači nazvani prema autorki originalnog recepta za smesu koji sam samo malo izmenila i dobila novi kolač.
Kupus, krastavac i praziluk, zdravo i osvežavajuće.
Kremasta torta sa makom, šumskim voćem, pudingom i čokoladom
Ukusno, brzo i jednostavno.
Brauni od gotove smeše sa dodatkom  pomorandže i slatke pavlake, jednostavno, sočno i ukusno.
Domaća štrudla sa posebnim nadevom od jabuka.
Strana 1 od 1720