Italijanski keksići sa pomorandžom

Mirisni i ukusni.

copyright
Copyright: COLJA
Pročitano: 1009 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Sastojci

3 čaše brašna

2 kašičice praška za pecivo

1/4 kašičice soli

170 g putera sobne temperature

1/2 čaše šećera

3 jajeta

1 kašičica ekstrakta od vanile

2 kašike soka od narandže

2 kašike soka od limuna

1 kašika rendane korice narandže

Glazura:

1/4 čaše soka od narandže

1/2 do 2 čaše šećera u prahu, ili po potrebi

Priprema

Pomešati brašno, so i prašak za pecivo. Izmiksati penasto puter i šećer i sve vreme muteći, dodavati jedno po jedno jaje. Dodati sok od limuna i narandže, ekstrakt i rendanu koricu narandže, koja je prethodno stajala u rastvoru sode bikarbone i dobro oprana. Umutiti da se sve dobro sjedini, pa dodati brašno sa praškom za pecivo i umesiti glatko testo. Testo staviti u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru sat vremena. Radnu površinu posuti brašnom, pa ohlađeno testo podeliti na 4 dela, a svaki deo zarolati u valjke širine 3 cm i dužine 25 cm. Svaki valjak staviti u plastičnu foliju pa u zamrzivač, da se testo stegne kako bi se lakše moglo seći na kolutiće.

Rernu zagrejati na 180 stepeni C, a pleh obložiti papirom za pečenje. Rolate seći na kolutiće oko 1,5 cm širine i stavljati ih u pleh, ostavljajući malo razmaka između njih. (Ovako je po izvornom receptu sa Coolinarike). Inače, možete testo razvući oklagijom na debljinu od 1 /1,5 cm, pa čašom vaditi krugove (kako sam ja radila).

Keksiće peći oko 20-25 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatastu boju. Napraviti glazuru mešanjem prah šećera i soka od narandže, koja treba da bude gustine meda, pa gornji deo ohlađenih keksića umočiti u glazuru, ili keksiće samo našarati glazurom.

Ovi keksići, stavljeni u kutije za kolače, mogu u frižideru da stoje i dve nedelje.

Napomena: Čaša je od 250 ml.

Napisao: 
Prethodni recept
Babine ružice
Sledeći recept
Banana kuglice
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava