Benefiti detoks dijeta - mit ili istina?

Copyright
Copyright: sophiectaylor.com
Pročitano: 1871 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(1 Glas)

Ideja da treba da se očistimo od toksičnog otpada - nusproizvoda metabolizma - kako bismo ostali zdravi, često je praćena famom da nam trebaju pilule, napici ili iscrpljujuće dijete. Međutim, ljudsko telo je napravljeno tako da se samo rešava toksina, uz pomoć jetre i bubrega. Najbolje što možete učiniti za svoje telo u procesu detoksikacije je zdrava, izbalansirana ishrana koja organizmu pruža dovoljno nutrijenata i energije.
Mnogi ljudi često kažu da se osećaju bolje posle detoks dijete, međutim, to je proizvod toga što nisu pušili, manje su pili, više spavali i vežbali, a ne toga što nisu jeli i što su gutali pilule.

Ove dijete su obično brze i raznovrsne - neke uključuju suplemente, neke potpuno isključuju hranu na nekoliko dana, dok druge dozvoljavaju po koje voće ili povrće. Prirodno, telo ne može dugo da funkcioniše na ovaj način.
Voće i povrće jeste izuzetno zdravo i jeste osnova zdrave ishrane, ali neophodno je uključiti i druge grupe namirnica. Nećete se osećati dobro na niskokaloričnoj, neadekvatnoj ishrani dugo. Nećete imati dovoljno energije, dolaziće do mišićnog zamora, mučnine i vrtoglavice.

Detoks dijete često isključuju žitarice i mlečne proizvode, što je pogrešno, jer su oni izuzetno važni. Nepotrebno je i opasno jednostavno ih isključiti iz ishrane, posebno ako ne nađete alternativne izvore nutrijenata koje ove grupe hrane sadrže. Inače, detoks dijete deluju kao da su efektivne, ali gubi se uglavnom voda, a ne masnoća, tako da se taj gubitak brzo nadoknadi.

Ukoliko želite da sačuvate svoje zdravlje, najbolji pristup je izbalansirana ishrana - bar pet porcija voća i povrća dnevno, male porcije integralnih žitarica, krto meso, riba i mlečni proizvodi. Takođe treba ograničiti unos alkohola i kafeina i ograničiti veličinu porcija.

Detoks dijete su marketinški mitovi više nego pravo rešenje problema. Iako zvuče kao odličan koncept, ali nemaju pravog efekta i bilo koji benefiti će biti kratkoročni.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava