10 najpopularnijih začina Bliskog Istoka

copyright
Copyright: nsm.com.au
Pročitano: 1171 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(0 glasova)

Začini i arome su temelji kuhinje Bliskog Istoka jer i čine njihovu kuhinju jedinstvenom. Začini se ne koriste samo zarad arome, već i zbog boja.

Kim - pomaže varenju, pa se najviše dodaje jelima od krompira, mahunarki i odličan je dodatak slanim pecivima, a od njega se mogu pripremati i likeri i rakije.

Muskantni oraščić - prvenstveno se koristi kao dodatak dezertima ili jelima od mesa.

Kardamon - napicima daje jedinstveni ukus, ali se koristi i kao dodatak u slanim i slatkim jelima.

Kurkuma - popularna je zbog svoje jedinstvene arome, ali se koristi i za bojenje raznih prehrambenih namirnica zbog svoje izrazito žute boje.

Sumak - kao dodatak salatama i marinadama, ali i piletini, patlidžanu, ribi i plodovima mora, sočivu, sirovom luku, orasima, jogurtu...

Baharat - čini mešavina začina: slatke i ljute paprike, crnog bibera, karanfilića, cimeta, muskantnog oraščića i kardamoma. Najbolji je u kombinaciji sa jelima od ovčetine.

Zvezdasti anis - koristi se u pripremi supa i gulaša, ali i kao dodatak slatkim jelima i pićima. Odličan je u kombinaciji sa cimetom i vanilom.

Cimet - daje egzotičan ukus jelima od jagnjetine, piletine i mlevenog mesa. Koristi se i kao dodatak dezertima i jelima od voća, povrća i žitarica.

Kumin - koristi se na samom početku kuvanja kako bi oslobodio svoja eterična ulja. 

Latice ruža i ružina voda - za poboljšanje arome meda, kao dodatak alkoholnim pićima, želeu, kolačima, sladoledima i drugim slatkim poslasticama.

Priredio: 
Tagovi:
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava